Skip to main content

De “Bad Trip”, we hebben er allemaal weleens van gehoord of mee te maken gehad. Het idee ervan draagt een negatieve lading en zorgt bij de meesten voor een onbehaaglijk en akelig gevoel. In welke mate zijn deze gevoelens terecht en passen ze bij de eigenschappen van de psychedelische ervaring die als benauwend, onaangenaam of zelfs angstaanjagend worden ervaren? Is er een manier om de negatieve ervaring op een andere manier te interpreteren? Wellicht kan het helpen om de zogenaamde “Bad Trip” met een open houding te leren kennen, zonder ons direct te verbinden met de negatieve gevoelens die het oproept.

De Psychedelische schaduwkant

Voor de meerderheid is de Psychedelische ervaring een mystieke reis met wonderlijke momenten en diepgaande inzichten. Desondanks, zoals met alle gebeurtenissen in het leven kent het ook een schaduwkant. Psilocybine is een non-specifieke mentale versterker wat inhoud dat het bepaalde functies van de hersenen willekeurig versterkt. De toename in neurale activiteit opent de deur voor het verwerken van meer informatie in hersenen wat er voor zorgt dat de realiteit als compleet anders kan worden ervaren. Hoe dit wordt beleefd is volledig afhankelijk van het individu. Voor sommigen is dit zeer aangenaam en verhelderend maar er zijn ook mensen die hiervan in de war raken en onrustig of angstig worden.

De rol van subjectiviteit

Binnen de ervaring is er veelzijdig spectrum aan effecten die kunnen optreden, maar hoe dit allemaal word ervaren en verwerkt is uitermate subjectief. Of een ervaring als positief of negatief word beleefd, is niet altijd direct te wijten aan de effecten maar vooral aan de ontvankelijkheid van het individu zelf. Zorgvuldige voorbereiding en het creëren van een veilige omgeving, zowel mentaal als fysiek, spelen hierbij een rol en kunnen grote invloed uitoefenen op de beleving. Kunnen we in deze setting dan eigenlijk wel spreken van een “Bad Trip”? En is de mate waarop we hier gevoelig voor zijn afhankelijk van factoren waar we mogelijk meer invloed op hebben dan we in eerste instantie dachten?

De positieve ervaring

De positieve ervaring kenmerkt zichzelf als een indrukwekkende, leerzame, zeer aangename, diepgaande en fascinerende reis door het onderbewustzijn. De voorbereidingen zijn getroffen, er is aandacht voor set & setting en de reiziger voelt zich veilig en geborgen. Dit is het moment waarbij hij of zei zichzelf volledig kan overgeven aan hoe de ervaring verloopt. Mogelijk zijn er momenten van verwarring of doet er iets voor wat als minder fijn word ervaren. Desondanks weet de reiziger dat hij of zei veilig is en dat ook dat moment, wanneer volledig open en ontvankelijk, weer zal passeren. De positieve ervaring is de ervaring van volledige overgave, van liefde en respect naar de truffel of de paddenstoel.

De negatieve ervaring

De Psychedelische ervaring kan er voor zorgen dat onverwerkte trauma’s of persoonlijke issues aan de oppervlakte kunnen komen. Dit uit zich in verschillende vormen en zorgt er vaak voor dat men in de weerstand raakt. Deze weerstand is in de meeste gevallen de oorzaak en de aanleiding voor een zogeheten “Bad Trip”. Verzet of weerstand tijdens zulke momenten kan leiden tot heftige angst- en paniekmomenten. Als non-specifieke versterker, heeft Psilocybine de neiging deze gevoelens uit te vergroten waardoor men in een negatieve spiraal terecht komt. Het kan soms een grote uitdaging zijn hier weer uit te komen en word door sommigen als zeer negatief ervaren.

Carl Jung & het onbewuste

Hoe we verwikkeld raken in momenten van weerstand gaat soms voorbij aan onze gewaarwording daarvan. Het werk van de Zwitserse Psycholoog Carl Gustav Jung illustreert de ondoorgrondelijke diepten van de psyche met zijn analyse van het onbewuste. Volgens zijn voorganger Sigmund Freud, is het onderbewustzijn het deel van de geest waar verdrongen ervaringen worden opgeslagen. Jung tilde dit concept voorbij het individuele niveau en stelde dat gedrag, herinneringen, gevoelens en gedachten gemeenschappelijke elementen van de mensheid zijn in de vorm van een geestelijke erfenis.

Het collectief onbewuste

De Psychedelische ervaring kent verbazingwekkend veel overeenkomsten met wat Jung het collectief onbewuste noemde. Materiaal uit dit onbewuste, vaak symbolisch van aard, is doorgaans moeilijk te begrijpen met onze rationele kijk op de wereld. De symboliek, de veranderingen in de gewaarwording en het beeldende karakter van de Psychedelische ervaring lijken ruimte te bieden voor de inhoud van dit collectief onbewuste. Soms worden daarin we geconfronteerd met tastbare herinneringen, oud leed of zelfs trauma. Op andere momenten is het ongrijpbaar en worden we overweldigd met verbijstering. Onze rationele geest zoekt altijd naar een directe verklaring, maar de complexiteit van het bewustzijn leert ons dat we misschien niet altijd alles hoeven te begrijpen.

De kracht van het loslaten

Soms mogen we loslaten, simpelweg ervaren en kunnen we de inhoud laten voor wat het is. Vaak zien we dat het ondergaan van zulke momenten ontzettend bevrijdend kan zijn en voor grote opluchting kan zorgen. Door de ervaring in volle neutraliteit toe te laten, krijgen we allemaal de kans om voor heel even, te reizen door de soms mysterieuze inhoud van de Psyche. Kijk er naar en verwelkom het met open armen. Verwonder jezelf en laat het volledig zijn voor wat het is in het volle vertrouwen dat de truffel of de paddenstoel je precies geeft wat je nodig hebt.

Misconcepties over “Bad Trips”

In hoeverre kunnen we spreken van een “Bad Trip” als de negatieve ervaring kan worden gezien als leermoment? De ‘negatieve’ ervaring brengt men soms oog in oog met de diepste angsten en onthult aspecten van het leven waar we normaal niet bij kunnen. Het doorleven van die momenten kan leiden tot diepe inzichten over de processen die zich in onszelf afspelen en zet sommigen aan hiervan te leren. Er zijn ook momenten dat we niet begrijpen wat er gebeurt en dat we worden bevangen door angst en verwarring. Dat mag er ook zijn. Het is belangrijk dat we dat dan kunnen loslaten en dat we onszelf volledig kunnen overgeven aan de koers van de ervaring. Wanneer we dat kunnen kan het zomaar zijn dat alles weer gemoedelijk, fijn en aangenaam wordt.

8 tips om een negatieve ervaring te voorkomen

Met oog op een aantal belangrijke aandachtspunten kan een negatieve ervaring worden geremd of zelfs worden voorkomen. Het bereid je voor op de mogelijke effecten die een Psychedelische ervaring op je kan hebben. Het is geen garantie voor een aangename reis maar het geeft je wel een kort en bondig idee van de mogelijkheden die je hebt om de ervaring te optimaliseren. Wanneer je hier met zorg en aandacht tijd aan besteed, matig je de kans op een negatieve ervaring aanzienlijk.

Set

Zowel de mentale als de fysieke setting vormen de absolute basis voor een veilige en verantwoorde ervaring. Bereid je de voorafgaande weken mentaal voor en elimineer onnodige stressvolle activiteiten. Minimaliseer je deelname aan sociale media en voed je geest met positieve invloeden. Ga lekker naar buiten, zorg voor wat meer lichaamsbeweging, mediteer wat vaker of lees een positief boek in plaats van dat je een spannende film kijkt. Wat je mentaal meeneemt in de ervaring telt!

Setting

De ruimte waarin je de ervaring beleeft heeft een grote impact op het verloop daarvan. Als je besluit de ervaring te ondergaan bij een expert of een retraitecentrum word dit volledig voor je verzorgt. Als je dit zelf gaat vormgeven is het essentieel dat je hier van tevoren goed over nadenkt en dat het veilig en verantwoord is. Het is belangrijk dat je jezelf vertrouwd voelt met de gekozen locatie zodat je tijdens de ervaring volledig kunt ingaan op wat zich voor je openbaart.

Intentie

Wanneer je Psilocybine neemt open je de deur naar het onbewuste. Je zou niet zomaar op iemands deur kloppen, zeker niet als je weet dat de bewoner magische krachten heeft. Het zou gepast zijn deze deur met respect te benaderen. Wat is jou antwoord als de bewoner de deur opent en vraag wat je komt doen? Wat brengt je hier en wat zoek je? Is er iets wat je te weten wilt komen over jezelf? Is er een gedeelte wat vraagt om heling of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat de ervaring jou kan brengen?

Voorbereiding

Net zoals je de tijd neemt om na te denken over je intentie, je mentale en fysieke setting bereid je ook je lichaam voor. Een schoon en verzorgd lichaam helpt je om je fysieke grenzen los te laten om in volle vertrouwen op te gaan in de ervaring. Laat alcohol, tabak en andere verslavende middelen staan en eet licht en gezond, het liefst zoveel mogelijk plant-based in de voorafgaande weken/dagen.

Begeleiding

Er is niets waardevoller dan de rol van een goede begeleiding. De space-holder heeft de verantwoordelijkheid je te voorzien in je basis behoeften wanneer dit nodig is. Een knuffel, een bemoedigend woord of simpelweg de aanwezigheid kan zeer waardevol zijn. Zoek een persoon die beschikt over de kwaliteiten die jij zoekt. Iemand met kennis, liefde en respect voor Psilocybine, iemand die ervaring heeft en waar je jezelf vertrouwd bij voelt.

Overgave

Hoe ervaren je ook bent en hoe goed je jezelf ook hebt voorbereid, er is niets krachtiger dan overgave. Dit is misschien wel het meest belangrijke en uitdagende element van het Psychedelische werk. Geef de controle uit handen, laat je verwachtingen varen en geef je over aan koers van de ervaring. Je mag nu volledig vertrouwen op de kracht van de truffel of de paddenstoel.

De adem

De ademhaling is een van de meest krachtige tools wanneer de ervaring intens wordt. Bewust ademhalen is als balanceren op een grote golf. We proberen hier geen controle over de golf te krijgen, of de kracht van de golf te ontkennen, maar we laten onszelf wel meevoeren zonder gedesoriënteerd of in paniek te raken. Je kunt altijd vertrouwen op de ademhaling! Langzaam diep in en uit ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel en brengt het lichaam in een meer rustige en ontspannen staat.

Expressie

Een waardevolle tool tijdens de Psychedelische ervaring is de kracht van het uiten. Gedachten, gevoelens en emoties zijn vormen van energie die vrijuit willen stromen. Er bestaat hier geen goed of fout. Luister naar het lichaam en geef uiting aan wat er in je opkomt als je voelt dat dit nodig is. Beweeg, dans, stretch, loop, praat, zing, huil, lach en ga mee met de flow van het moment.

Wanneer je wat dieper wilt ingaan op het voorwerk hebben we een korte handleiding die je gratis kunt downloaden. Aan de hand van een zelfreflectie methode kun je aan de slag met het plaatsen van een intentie en het treffen van de nodige voorbereidingen.

Download de Handleiding

Leave a Reply