Skip to main content

De combinatie van Psilocybine truffels en chocolade delen een lange geschiedenis van traditioneel en ritueel gebruik. Het is een combinatie die al duizenden jaren door de Azteken wordt gebruikt vanwege de synergetische effecten. Psilocybine is het actief werkzame bestanddeel in psychoactieve paddenstoelen- en truffel-soorten. De truffels of paddenstoelen kunnen worden gecombineerd met de Cacao om een zeer aangename magische chocoladedrank te maken. De geschiedenis van Psychoactieve paddenstoelen en Cacao door de eeuwen heen is mystiek, tragisch en hoopvol tegelijk en weerspiegelt in essentie de sociaal culturele ontwikkeling van de mens in het algemeen. Klik hier en leer alles over de geschiedenis van hallucinogenen.

Heilige Paddenstoelen en de Azteken

Als de meeste mensen denken aan de rituele toepassing van Psilocybine, denken ze al snel aan Centraal Meso Amerika. Over de jaren is er een fascinerende verzameling aan inheemse kunstwerken gevonden waaruit duidelijk blijkt dat de psychoactieve paddenstoelen een grote rol speelden in de beleving van cultuur en religie. De psychedelische ervaring vervulde een grote rol en werd als een manier gezien om te communiceren met de verschillende lagen van het bewustzijn.

Azteekse mythen vertellen over deze bijzondere paddenstoelen en stellen dat ze aan hun voorouders werden gegeven door de slangengod Quetzalcoatl, de schepper van al het leven. De verhalen over spirituele kennis en inzichten die doormiddel van deze paddenstoelen werden verkregen, vinden we terug in oude artefacten, kunst en mythen welke een fascinerende relatie hebben tot deze opmerkelijke gebruiken. De Azteken noemden de heilige paddenstoelen Teonanacatl wat ‘’Flesh of the Gods’’ betekent. Teo staat voor ‘’God’’ en nanacatl staat voor ‘’fungus of Flesh’’. 

Cacao als godendrank

Cacao stond hoog in aanzien bij de Azteken uit Centraal Meso Amerika. De inheemse culturen vereerden Cacao als een heilige, stemming-verbeterende plant, als afrodisiaca en als versterker van de magische paddenstoel ceremonie. De cacao werd voornamelijk bereid als drank, vaak in combinatie met verschillende kruiden, en in speciale gevallen met psychoactieve paddenstoelen. Hoewel het vaak werd ingezet tijdens rituelen en ceremonies, werd cacao vooral geconsumeerd door mensen met een hoge status zoals priesters, hoge regeringsfunctionarissen, militaire officieren en oorlogshelden.

Waarom is Cacao zo fantastisch?

De officiële naam van cacao is Theobroma cacao wat Voedsel(broma) van de Goden(Theo) betekent. Cacao bevat zeer hoge concentraties aan antioxidanten en is rijk aan vitaminen en mineralen. We hebben het hier voor de duidelijkheid wel over onbewerkte rauwe Cacao, niet te worden verward met pure chocolade die je in de supermarkt kunt kopen. De repen zijn blootgesteld aan hoge temperaturen waar ze veel van hun werkzame stoffen verliezen. In de rauwe en pure Cacao worden verschillende stoffen aangetroffen die verantwoordelijk zijn voor de subtiele maar zeer diepgaande uitwerkingen:

  • PEA of phenylethylamine a.k.a. ‘’the love molecule’’ is een neurotransmitter die op natuurlijke wijze word aangemaakt in de hersenen wanneer we verliefd worden. Het stimuleert de ‘’pleasure centers’’ van de hersenen en veroorzaakt gevoelens van aantrekking, lust en aangename duizeligheid.
  • Theobromine lijkt veel op cafeïne en heeft een stimulerende werking. Het is verantwoordelijk voor een verhoogde zuurstofopname en het opent de bloedvaten waardoor er meer bloed naar het hart wordt gepompt.
  • Serotonine is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de gemoedstoestand en wordt ook aangetroffen in Cacao. De verhoogde aanmaak hiervan speelt een grote rol bij perceptie en gevoelens van rust, balans, verlangen en sensualiteit. 
  • Anandamide is een neurotransmitter die in cacao zit die, wanneer hij in de hersenen vrijkomt, een gevoel van euforie veroorzaakt. Anandamide word ook wel de ‘’gelukzaligheidsstof’’ genoemd. Dit is waarschijnlijk de oorzaak dat Cacao vaak word geassocieerd met gevoelens van voldoening en geluk.

Verder bevat rauwe Cacao veel gezonde ingrediënten, waaronder calcium, magnesium, chroom, ijzer, zink, koper, verschillende MOAI’s en kleine hoeveelheden cafeïne. Rauwe Cacao bevat ook nog eens meer antioxidanten dan welk andere superfood dan ook. 

Een gouden combinatie

Zowel Psychoactieve truffels en paddenstoelen, evenals cacao hebben invloed op de manier waarop onze serotonine receptoren werken. De combinatie staat bekend om de synergetische effecten wat betekent dat ze elkaar op positieve stimuleren en aanvullen. Het is bekend dat door de MOAI’s die in cacao worden aangetroffen, de afbraak van de Psilocybine en Psilocine wordt vertraagd. Dit zorgt ervoor dat de effecten sterker en langer aanwezig zijn. Ook veroorzaken de synergetische effecten van de Cacao voor een betere opname van de werkzame stoffen. Dit alles bij elkaar kan resulteren in een intensere en meer consistente ervaring. Cacao op zichzelf, is non-psychoactief maar heeft wel stimulerende eigenschappen als stemming-verbeteraar en wordt al eeuwenlang door inheemse volkeren beschreven als de ultieme hart-opener. 

Waar komt die synergie vandaan?

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit wat er nu precies verantwoordelijk is voor het synergetische effect van ‘’The Aztec Combo’’. Wel zijn er verschillen speculatieve ideeën ontstaan. Zo wordt beweert dat de theobromine in Cacao de misselijkheid, die vaak optreed bij de opkomst van een psychedelische ervaring, kan verminderen doordat het lichaam efficiënter reageert. Theobromine is verantwoordelijk voor het openen van de bloedvaten, het stimuleert de bloedcirculatie en het opent de longen voor een hogere zuurstofopname. Ook wordt vernomen dat PEA, bekend als ‘’the love chemical,’’ verantwoordelijk kan zijn voor het aanmoedigen van een positieve ervaring. De stof kan zorgen voor een algehele stemming-verbetering wat het verloop van de psychedelische ervaring ten goede kan komen. 

The Aztec Combo, magic truffels en chocolade, naar de westerse beschaving

Of de Azteken werkelijk gebruik maakten van de combinatie van chocolade en Magic truffels werd in circa. 1486 bevestigt in een notitie van de Spaanse Conquistadors: ‘’Mention is never made that anyone drank wine of any kind to get drunk, but only woodland mushrooms which they ate raw and an abundance of chocolate that was begin drunk in these solumnities(rituals).’’

In 1955 herontdekte Gordon R. Wasson dit gebruik door onder begeleiding van Mazatec sjamaan Maria Sabina, deel te nemen aan een oud ritueel waarbij een hoge dosering psychoactieve paddenstoelen werdt geconsumeerd. Gordon R. reporteerde dat de Cacao drank, voorafgaand aan het ritueel werd gedronken. Na inname van deze zogenoemde ‘’heilige’’ combinatie beleefde R. de ervaring die alleen maar als ‘’buitengewoon diepgaand en inzichtelijk’’ kon worden omschreven. Deze gebeurtenis werd later gepubliceerd in het Life Magazine van juni 1957.

Maria Sabina als drager van wijsheid

Maria Sabina verwierf wereldwijde bekendheid als de “koningin van de hallucinogene paddestoelen’’. In 1955 werd Sabina’s kennis van hallucinogene paddestoelen bekend gemaakt door Gordon R. Wasson, en duizenden mensen van over de hele wereld reisden de onverharde wegen af, naar de bergachtige streek bekend als Huautla – waar Sabina het grootste deel van haar leven had doorgebracht – om deel te nemen aan ceremonies rond de “kinderen van God,” zoals Sabina de heilige psilocybine paddestoelen noemde. Onder hen waren bekendheden als John Lennon, Mick Jagger en Bob Dylan.

Hoe Maak je je eigen Cacao elixer?

Wanneer je de gouden combinatie geheel volgens de oude traditie wilt nuttigen, neem je de warme Cacaodrank ongeveer een uur voordat je de paddenstoelen of truffels gaat eten. Hoe je die maakt vind je hieronder maar dan zonder stap 1 tot en met 4 te volgen. De Cacao krijgt op die manier de tijd om in te werken en vormt zo een bedding voor een gemoedelijke opkomst van de psychedelische ervaring. Je kunt natuurlijk ook een complete Cacao & truffel of paddenstoelen drank maken. Dat doe je als volgt:

  1. Snijd de truffels of paddenstoelen in zo klein mogelijke stukjes.
  2. Plaats de truffels of paddenstoelen in een kom of grote mok en giet er warm(heet maar niet kokend) water overheen. 
  3. Laat het ongeveer 15 minuten trekken en roer af en toe goed door.
  4. Plaats vervolgens een zeef in een gewenste drinkglas of mok en giet het brouwsel over.
  5. Voeg vervolgens de rauwe Cacao(20/30 gram) en eventueel wat kruiden(kaneel, kardemom, vanille, kurkuma) naar smaak toe aan het warme mengsel/water en roer deze voorzichtig door tot alles is opgelost. Gebruik geen geraffineerde suikers of zoetmakers en houdt de drank zo naturel mogelijk.
  6. Nu je de drank klaar hebt, en de smaak zoveel mogelijk naar je wens is kun je ervan gaan genieten. Voeg voor een wat romigere textuur eventueel een klein scheutje plant-melk(amandelmelk, havermelk, rijstemelk) toe.

Let op: Giet nooit kokend water over de truffels of paddenstoelen. Hoe dichter het water zich bij het kookpunt bevind, hoe meer werkzame stof verloren zal gaan. Dit geld tevens ook voor de Cacao. Zorg er dus voor dat het water niet te heet is en laat het na het koken eventjes afkoelen voordat je het bij de truffels, paddenstoelen of/en Cacao voegt.

Leave a Reply