Skip to main content

Stacking staat voor het opéénstapelen van verschillende natuur supplementen en vitaminen in samenhang met het Micro-doseren van Psilocybine. Steeds meer onderzoek suggereert dat het toevoegen van geneeskrachtige paddenstoelen het effect van het Micro-doseren kan optimaliseren. Er zijn inmiddels verschillende ‘’Stacking Methodes’’ die worden toegepast waarvan de “Stamets Stack’’ de meest bekende is. Het toevoegen van de Lion’s Mane paddenstoel en Niacine zou de aanmaak van nieuwe hersencellen bevorderen.

Lion’s Mane en Niacine

Microdoseren met Psilocybine, Lion’s Mane en Niacine kan zorgen voor het aangroeien van nieuwe hersencellen wat binnen de epigenetische wetenschappen neurogenese word genoemd. Lion’s Mane heeft de capaciteit om nieuwe neuronen en neurologische ‘paden’ te maken en complementeert de werking van Psilocybine uit truffels of paddo’s. Niacine is aan de stack toegevoegd om de opneembaarheid te vergroten.

De Paul Stamets Stack

De Paul Stamets Stack is een Microdosing-protocol. Het is ontworpen om de algehele gebruikerservaring van het Microdoseren te verbeteren. Naast de gebruikelijke dosering Psilocybine wordt hier Lion’s Mane poeder of extract, en Niacine, ookwel vitamine B3 aan toegevoegd. Stamets ontwierp deze specifieke stack vanuit de veronderstelling dat de interactie tussen de 3 verschillende hoofdbestanddelen de effectiviteit van het Micro-doseren versterkt.

Paul Stamets

Paul Stamets is een Amerikaanse auteur, ondernemer en mycoloog die zich specialiseert in psychedelica, paddestoelen, en de medicinale toepassingen van verbindingen die in paddestoelen worden aangetroffen. In plaats van de oerbossen, met name in het noordwesten van de VS, te beschouwen als handelswaar voor de houtkap, zegt hij dat hun schimmelgenoom een onberekenbare waarde heeft.

Stamets is geboren in Ohio en begon zijn carrière als houthakker voordat hij zich ging interesseren voor mycologie. Zijn vooronderstelling is dat Psilocybine dient als een “cellulaire brug” tussen twee werelden. Door het evolutionaire spoor van mensen en verschillende soorten paddenstoelen te vergelijken, gelooft Stamets dat nieuwe koppelingen binnen het microbioom kunnen leiden tot verschillende unieke evolutionaire voordelen. Het is zijn levensmissie om zoveel mogelijk soorten paddenstoelen te behouden en ongerepte bossen en wouden te beschermen. Vele paddenstoelen, waaronder de Pruikzwam a.k.a. Lion’s Mane, bezitten geneeskrachtige eigenschappen welke op natuurlijke wijze kunnen worden ingezet in de mentale gezondheidssector. Stamets vermoedt dat het ‘’stacking protocol’’ de potentie heeft om de volgende quantum sprong in het menselijke bewustzijn te realiseren.

Wat doet Lion’s Mane?

De Lion’s Mane, ook wel de Pruikzwam genoemd, wordt al een lange tijd ingezet als algemeen herstellend en ondersteunend voor de functies van de geest. Wanneer je deze paddenstoel tegenkomt in het wild lijkt het alles behalve op een ‘normale’ paddenstoel. De Lion’s Mane heeft haar naam te danken aan de roomwitte stekels die meer lijken op de manen van een leeuw. De Lion’s Mane heeft een aantal stoffen waarin zij uitblinkt, maar de opmerkelijkste zijn de polysacchariden HEM. Polysacchariden HEM hebben een zeer gunstige werking op de hersenen en het zenuwstelsel. Ze helpen bij de signaaloverdracht tussen zenuwen en myeline. Myeline is de stof die de zenuw omhult en verantwoordelijk is voor de signaaloverdracht tussen de cellen. Lion’s Mane is dé paddenstoel voor cognitieve ondersteuning en bevorderd functionaliteit op allerlei vlakken. Een aantal voorbeelden van mogelijke effecten zijn:

 • Verbetering van het geheugen
 • Verbetering van focus en concentratie
 • Vermindering van Angst en depressie
 • Ondersteuning van maag- en darmstelsel

Daarnaast is Lion’s Mane ook heel goed te gebruiken als Nootropic. Nootropics kenmerken zich door de stoffen die het functioneren van de hersenen verbeteren en daarnaast geschikt zijn voor langdurig gebruik. Met name voor een concentratie-boost of wanneer je hard moet studeren, worden Nootropics gebruikt.

Wat is Niacine?

Niacine is onderdeel van het vitamine B-complex en is ook bekend als Vitamine B3. Niacine komt voor in 2 vormen: nicotinezuur en nicotinamide. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, zoals dat er ook maar 1 soort vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer. Vitamine B heeft verschillende taken, het:

 • Ondersteunt je energieniveau
 • Is goed voor je zenuwstelsel
 • Is goed voor je geheugen
 • Helpt bij vermoeidheid

Paul Stamets veronderstelt dat het vermogen van niacine om het perifere zenuwstelsel te stimuleren, de nootropische voordelen van Lion’s Mane en Psilocybine zou kunnen uitbreiden naar het hele lichaam, in plaats van ze te beperken tot het centrale zenuwstelsel. Als dit mogelijk zou zijn, zou het de verbinding tussen lichaam en geest kunnen versterken en de effecten van degeneratieve zenuwziekten kunnen tegengaan.

Wat kan ik verwachten?

Omdat onderzoek naar dit veld zich nog in de beginfase bevind, is het moeilijk om concrete conclusies te te trekken. Stamets stelt zelf dat de ‘’stack’’ een enorme bijdrage zou kunnen leveren aan de maatschappelijke samenleving. In een patentaanvraag stelt hij dat er verschillende effecten kunnen optreden die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Neurogenese en verhoogde neuroplasticiteit
 • Verbetering van sensorische input
 • Verbetering van Coördinatie
 • Verbetering van cognitieve functies
 • Verbetering van het geheugen

Vele case-studies en individuele reportage’s laten veelbelovende resultaten zien, zelfs al na een korte periode van gebruik. Stamets zegt echter zelf dat het gemiddeld wat langer duurt voordat men resultaat merkt wat volgens wetenschappelijke maatstaven aannemelijker is.

Hoe Hanteer ik het protocol?

Het stapelprotocol is gebaseerd op een 5-daagse cyclus. Je neemt de ‘’stack’’ dus 5 dagen op rij gevolgd door een 2-daagse pauze. Door een rustperiode in te lassen is het vermogen van het lichaam om tolerantie te ontwikkelen vermindert. Het wordt aangeraden het protocol voor minimaal 1 tot 2 maanden te gebruiken. Voor de optimale werkzaamheid kun je de volgende samenstelling als dagelijks gemiddelde nemen:

 • 0,5-2 gram Psilocybine Truffels (je gewenste Microdosering)
 • 0,5 tot 1 theelepel Lion’s Mane poeder (Mushrooms4Life)
 • 1 tablet (100mg) Niacine (Proviform)

Het is uiteindelijk aan jou om te bepalen hoe en hoe lang je het protocol wilt volgen. Sommige mensen zeggen dat ze de Stamets Stack voor onbepaalde tijd gebruiken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een rustperiode van maximaal vier weken na een doserings-periode van ongeveer twee maanden. Wees opmerkzaam en voorzichtig. Luister goed naar je lichaam om zo jou persoonlijke optimale dosering te ontdekken.

Cordyceps en Vitamine B12

Na popularisatie van de ‘’Paul Stamets Stack’’ duurde het niet lang voordat er uitgebreid werd geëxperimenteerd met verschillende aanvullingsmogelijkheden. Zo verschenen er rapporten van mensen die voordeel bleken te halen uit het ‘’stacken’’ van de niet-psyche-actieve Cordyceps. In 2020 ontwikkelde Microdosing Institute een nieuwe formule met de Cordyceps, gecomplimenteerd met vitamine B12. Een aantal voorbeelden van de mogelijke voordelen die uit deze formule zijn:

 • Versterking van het immuunsysteem
 • Verbetering van vitale functionaliteit
 • Verbetering van cognitief vermogen
 • Verbetering van de fysieke conditie

De unieke combinatie was voor het combineren met Psilocybine al bekend in de sportwereld. Met dank aan het Microdosing Institute word dit nu ook met enige regelmaat ingezet tijdens het gebruik van Psilocybine. De stimulerende werking op de stofwisseling kan er voor zorgen dat je tijdens met Micro-doseren minder last hebt van vermoeidheid of suffigheid. De ‘’stacking methode’’ geeft je een extra boost wat door sommigen als zeer positief wordt ervaren.

Wat doet Cordyceps?

Cordyceps, ookwel Ophiocordyceps Sinensus is een breed inzetbare paddenstoel uit China. In het wild groeit hij op 3000 tot 5000 meter in het Himalaya hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest. Er is aangetoond dat Cordyceps geneeskrachtige stoffen bevat die het neuro-endocriene systeem ondersteunen. Dit geeft de Cordyceps mogelijk zijn opwekkende werking.

De hoofdbestanddelen zijn: cordy-cepine, nucleotides, polysachariden, sterolen, spoorelementen en verschillende mineralen. De stoffen zijn onder andere goed voor de hart- en bloedvaten, luchtwegen, lever en voor de stofwisseling. Er is aangetoond dat de Cordyceps ondersteuning bied bij vermoeidheid, een verbeterde zuurstof opname, een verbeterde longfunctie en bij een verbetering van de vitale organen. In China wordt deze paddenstoel veelvuldig gebruikt door topsporters vanwege zijn positieve invloeden op de luchtwegen en het energieniveau.

Wat doet Vitamine B12?

Vitamine B12 krijgen we via de voeding binnen met producten van natuurlijke oorsprong zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Doordat de werking van vitamine B12 zo afhankelijk is van de werking van de maag is er een grote groep mensen die niet over voldoende vitamine B12 in het lichaam beschikt. Vitamine B12 is een essentiële vitamine en is verantwoordelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Net als Cordyceps heeft B12 een werking op de stofwisseling en het zenuwstelsel. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. In tegenstelling tot andere B-vitaminen slaat het lichaam wel een kleine hoeveelheid B12 op, maar tot een bepaald maximum. Boven dit maximum wordt B12 door het lichaam uitgescheiden.

Hoe hanteer ik het protocol?

We adviseren deze stapelmethode te gebruiken in samenhang met het ‘’Every other Day’’ protocol. Neem je gewenste dosering Psilocybine op de Micrododing-Dagen en voeg daar op dagelijkse basis het volgende aan toe:

 • 0,5-1 theelepel Cordyceps poeder (Mushrooms4Life)
 • 1 tablet B12 1500mcg (Proviform)

Het wordt aangeraden het protocol voor minimaal 1 tot 2 maanden te gebruiken. Plan hierna een periode van rust in van tenminste 2 tot 4 weken. Hier stop je even volledig met het nemen van Psilocybine. Het gebruik van Cordyceps en B12 hoeven dan niet te worden stopgezet. Na deze rustperiode kun je weer opnieuw beginnen met het nemen van Psilocybine. Luister daarbij goed naar je lichaam om zo jou persoonlijke optimale dosering te ontdekken.

Disclaimer

Deze informatie is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Vervang deze inhoud niet voor medisch advies of professionele behandeling. Wanneer de ‘’Stacking’’ methodes worden toegepast, consumeert u de producten op eigen risico met de volledige wetenschap dat het geen goedgekeurde medische behandeling is voor welke aandoening dan ook.

Resources

Leave a Reply